STAGES B-hockey cliquer ici
Vos rubriques préférées

Ces rubriques fixes évoluent de jour en jour. A côté du titre, vous trouvez la date de la dernière mise à jour.

<Juillet 2020>
Aujourd'hui
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Vous êtes ici :Accueil » Tous les articles

Les News !


10-08-2013Girls U18 : une "U17" en réalité

Girls U18 : une

L'avis du coach Pieter Theuniers sur la prestation des U18 en championnat d'Europe. Pas de déception mais une belle fierté des résultats obtenus.


Une traduction en français de cet article est disponible en cliquant ici


okey : Objectief top 4 zit er niet in. Teleurgesteld ?
Pieter Theuniers :  Teleurstelling is absoluut niet aan de orde. Als ik het parcours van onze meisjes bekijk over het voorbije seizoen, de voorbereiding op het EK en het EK zelf, is enkel fierheid op zijn plaats. Een objectief van top-4 is ook nooit gesteld: behoud in de A-reeks met initiatiefrijk en goed-gestructureerd hockey werden zowel door de Bond als de ploeg vooropgesteld.  De U18 girls zijn zeker een talentvolle groep, maar we mogen niet vergeten dat we met eigenlijk met een U17-ploeg het EK gespeeld hebben gezien de 1995-meisjes de U21-selectie moesten versterken. Als veruit de jongste selectie op het EK hebben we een excellent tornooi gespeeld met zeer fris en positief hockey, ook al kwamen we tegen de topnaties logischerwijze net enkele percenten tekort. We zaten ook in een duidelijk zwaardere poule door de teleurstellende ranking van de U18 tijdens het voorgaande EK. Daarom is de behaalde vijfde plaats van cruciaal belang. Volgend EK zal België mogen aantreden tegen Nederland, Frankrijk en Schotland... wat duidelijk heel wat meer perspectieve biedt om de halve finales te behalen.


Okey : De ploeg was toch samengesteld met bekende namen ?
Pieter Theuniers : Onze selectie telt effectief enkele speelsters die al mochten proeven van WBNT-ervaring, zoals Elise Dauw, Manon Simons en Marie Goethals. Maar ik denk dat we deze onmiskenbare potentiële talenten nog wat tijd en ervaring moeten gunnen om ook op U18-niveau dominant te worden. Het voorbije EK was uiteraard een uitgelezen opportuniteit om op dit vlak stappen in de goede richting te zetten. Anderszijds kan niemand ontkennen dat de kern kwalitatief vrij heterogeen was, wat uiteraard geen positieve team-prestatie in de weg staat mits goede rolbepaling en -acceptatie alsook het creëren van een taakgericht milieu waarin de meisjes konden functioneren.Okey : Zware nederlaag tegen Duitsland, op het nippertje tegen Engeland ?
Pieter Theuniers : Duitsland was voor mij absoluut het beste team op het EK en zij verdienden zonder meer de finale van het tornooi te winnen. Het was een plezier om een groep kwalitatief sterke Duitse speelsters op een uitermate mature en gestructureerde manier te zien samenwerken. Desondanks speelden we tegen Duitsland een vijftigtal minuten echt goed mee. De laatste 10 minuten was onze kaars echt uit en slikten we nog enkele zeer vermijdbare doelpunten waardoor de rekening zwaar opliep. Engeland was een fifty-fifty match en is beslist op details. Het geluk was aan de zijde van Engeland, maar we speelden een onvoorstelbaar sterke wedstrijd met een intensiteit waardig voor een internationale finale. Na afloop van de match heb ik met de ploeg de zware teleurstelling gedeeld om het resultaat, maar ik heb hen meteen proberen duidelijk te maken dat de desillusie snel plaats moest maken voor fierheid over de geleverde prestatie.

Okey : Wat missen de meisjes ? Ik heb horen spreken van vele individuele fouten ?
Pieter Theuniers :  Uiteraard werden vele fouten gemaakt en dit is inherent aan sport. Wie geen verantwoordelijkheid neemt, zal ook geen fouten maken... en als ploeg ben je sterk als je fouten kan opvangen en herstellen.  Ik denk niet dat individuele fouten aan de basis hebben gelegen van resultaten tijdens de gespeelde wedstrijden.

Okey : Ik zie Manon Simons en Marie Ronquetti als beste doelschutters. Andere speelsters die zich laten opmerken?
Pieter Theuniers : Manon is een onmisbare schakel in het offensieve compartiment en scoorde belangrijke goals, waaronder enkele op PC waarop we hard getraind hebben. Marie heeft zich onderscheiden als een echte 'game-player', die tijdens wedstrijden boven zichzelf kan uitstijgen en enkele zeer knappe en belangrijke doelpunten gescoord heeft en zeer aanwezig was in onze voorlinie. Het blijft altijd moeilijk om speelsters uit een prima ploegprestatie te lichten, maar niemand kan ontkennen dat Marie Goethals met verve het Belgische doel verdedigd heeft en in ons middenveld Elise Dauw en Joanne Peeters de ploeg een klasse beter hebben laten spelen. Alice Weicker was een een rots in de verdediging en een voorbeeldig kapitein van de ploeg alsook een prima duo met Tiphaine Duquesne of Linn Poels, die zich op haar beurt heeft laten opmerken met uitermate slim en verzorgd hockey. Maar ik kan over elke speelster uit de selectie een waslijst aan verdiensten beschrijven alsook werkpunten, want deze blijven zeker ook aanwezig bij deze ruwe diamanten.

Okey : Wat te verbeteren voor de toekomst van de ploeg ?
Pieter Theuniers : Zoals ook Pascal Kina al aangaf vanuit het perspectief van het WBNT, is de meisjeslijn zeer positief en beloftevol bezig, maar zijn er nog vele horden te nemen. In vergelijking met de jongenslijn, is er nog een logische achterstand. Jaar na jaar merken we in onze selecties echter duidelijk meer kwaliteit. De top van de meisjes-piramide moet nog opgevuld geraken zodat in de toekomst een zomer met een druk U21- en U18-programma beter kan opgevangen worden. De kwaliteit van de competities waarin onze meisjes trainen en matchen moet echt aan kwaliteit winnen om een correcte evolutie te garanderen. Als je ziet hoe onze 'Duitse' Joanne Peeters op een seizoen tijd een opmerkelijke progressie boekt door in een sterk-kwalitatieve competitie te functioneren, doet dit naar meer smaken voor onze Belgische meisjes.

Okey : nog iets toe te voegen  
Pieter Theuniers : Na zes seizoenen voor het BeGold-programma met hart en ziel gewerkt te hebben, heb ik me na afloop van het EK veel vragen gesteld over het starten van een nieuwe cyclus. Een eerlijke evaluatie deed de balans overhellen naar het doorgeven van de fakkel om toe te laten om mezelf meer tijd te gunnen voor nieuwe professionele uitdagingen die zich aanbieden zoals het opstarten van een sportmedisch centrum in het ziekenhuis waar ik momenteel werk en tal van andere projecten waar ik jaar na jaar niet aan toekwam. Ik kijk ook reikhalzend uit naar een vakantie zonder hockeysticks of video-analyses :). Ik ben enorm fier mijn steentje te hebben kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van het meisjes/dames-hockey in België en ik wil bij deze alle speelsters en stafleden danken waarmee ik over de voorbije jaren met veel plezier heb samengewerkt.


Les partenaires :